Projekt menedzsment

 

A projektmenedzselés egészen más technikai megközelítést igényel, mint a folyamatos ingatlankezelés, vagy ingatlanüzemeltetés. Itt a jövő összefüggéseit feltáró ismeretekkel kell rendelkezni. A fejlesztés mindig komoly kihívás, mivel a projekt előre definiált céljai eléréséhez a szükséges eszközöket optimálisan és integrált módon kell felhasználni. Minden esetben célunk sikerre vinni a projektet és maximalizálni a megbízó profitelvárását.

 

Szemléletünk szerint az elsődleges kérdés, hogy a projektfejlesztő stratégiai döntése megalapozott, vagy sem. Mivel egy-egy jónak tűnő telekvásárlási lehetőség felcsillanásával sok vállalkozó fejében megfogalmazódik az ingatlanfejlesztés gondolata, pedig sok esetben egy projekt hátterével kapcsolatban valós piaci információval nem rendelkeznek.

 

Fontos, hogy piacképességre kell ráformálni a projekt logisztikai és ingatlantervezését. Továbbá minden projektnél megtérülési számítást kell végezni. Számolni kell a fejlesztés jövőben várható kihasználtságával, vagy az értékesítésének ütemével. Előre kell tervezni a fejlesztés fenntarthatóságával és a jövőben várható pénzügyi eredményeiével.

 

Véleményünk szerint, ha a finanszírozás megoldott, akkor a projektmegvalósítás kezdetétől négy fő pillérre kell támaszkodni: jogi háttér, piacelemzés, tervezés és kivitelezés. Ezen területek szimbiózisa tud csak sikeres projektet létrehozni. A fejlesztőnek előrelátónak kell lennie és a felsorolt szakágakat össze kell fognia. Ha nem lát rá a szakterületre, akkor jelentős kockázatot vállal, mivel az elhibázott fejlesztés negatívumait csak utólag fogja észlelni.

 

Mikor lesz értékes és sikeres egy ingatlanfejlesztési projekt? Csak akkor, ha a fejlesztési koncepciót a végfelhasználók igényeire optimalizálják. Igaz ezek az igények napjainkban dinamikusan változnak. Például az új gyárakban már a legkorszerűbb gyártási folyamatokat szeretnék alkalmazni, beleértve az önfenntartást, a digitális és kollaboratív technikákon alapuló megoldásokat is.

 

Várhatólag az új technológia miatt, a tervezési súlypont áttevődik a külső infrastruktúráról a belső irányítási és működési rendszerekre. Így a kivitelezés pénzügyi súlypontjai is átrendeződnek, jóval drágább lesz az informatika és a belső fejlesztési tartalom, minta külső infrastruktúra.

 

Átmeneti korban élünk, ezért sok kérdőjel van a felépítményes fejlesztéseknél. A humánerőforrásra épülő igények folyamatosan csökkennek, főleg az ipari környezetben, ahol humánerőforrásra épülő "tegnapi" felépítményekkel szemben támasztott tervezési elvárások lassan eltűnnek.

 

Az ipar 4.0 technológiák és a robotizáció miatt új fejlesztési módok válnak szükségessé. Az elkövetkező két évtizedben a fejlesztési kihívásokra a hagyományos válaszok nem fognak megoldásokat adni. Ezekhez az új elvárásokhoz a projektmenedzsmentnek minden esetben alkalmazkodnia kell és megfelelő válaszokat kell találnia.

 

Az intelligens gyárak, üzemek és üzletek fejlesztésénél mostantól figyelembe kell venni az ipar 4.0 térnyerését, mivel ez a folyamat napjainkban már zajlik és 10 - 20 év múlva minden hagyományos fejlesztés őskorinak fog számítani. Mi közép-kelet európaiak ehhez „hasonló” gazdasági átalakulást a rendszerváltásnál már megéltünk, mikor a nyugati ipar és üzleti munkakultúra beérkezett a térségünkbe. A mostani digitális változás ennél sokkal gyorsabb és mélyebb lesz, a vertikális és horizontális gazdasági súlypontok átrendeződése miatt.   

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest1@gmail.com email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés