Piac és portfolió elemzés

 

Az ingatlanbefektetésnél fontos, hogy a piacelemzés segítségével becsülni lehet a jövőbeni hasznosításból származó bevételeket és kiadásokat, piacelemzés segítségével a várható megtérülés is kiszámolható. Dekonjunktúra időszakában, vagy piaci tendencia változásoknál a befektetési időtáv (az elvárt megtérülés idelye) jelentősen növelheti a tranzakciók kockázatának nagyságát. Ezek miatt a megfelelő inputok kiválasztása rendkívül fontos, mivel a megfelelő adatokkal a befektetések jövőbeli kockázatát jelentősen csökkenthetjük. 

 

A befektetési ingatlanok adásvételénél a piacelemzés főleg az ingatlanok árára irányul, de az üzleti hasznosítású ingatlanoknál a végső érték jelentősen függ a jövedelemtermelő képességtől, melyek a bérleti, vagy üzemeltetési díjakból számolható. Itt a várható éves hozamokból és a diszkontráta segítségével jelenérték is képezhető. 

 

Igény esetén a megcélzott ingatlanhasznosítás elemzését, vagy az ingatlanfejlesztés előzetes jogi és építőhatósági vizsgálatát is segítjük átvilágítani. A meglévő ingatlanportfolió esetén, akár portfolió racionalizációhoz szakmai segítséget tudunk nyújtani.

 

A befektetéseknél jelentős probléma a bonyolult hazai szabályzás és a hiányos statisztikai adatállomány, ezért a fejlesztők általában kevés figyelmet fordítanak az ilyen irányú vizsgálódásra. Pedig a befektetéseknél utólagosan rengeteg probléma tárul fel, mind a hasznosításnál, mind a fejlesztésnél. Később az ilyen elhanyagolt elemzések jelentős többletköltséggel járhatnak, vagy akár veszteséget is okozhatnak a fejlesztőnek.

 

Tipikus hibák: közműtávolságok, alacsony beépítési lehetőség, az ingatlan rendezetlen jogi háttere, rosszul felosztott parcellák, a közútra való csatlakozás hiánya, a terület belső feltáró útjának értékcsökkentő hatása, utólagos rekultivációs, vagy bontási költségek, építményeknél a vizesedés, beázás, statikai hibák, problémás belső hasznosítási kialakítások figyelmen kívül hagyása.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest1@gmail.com email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés