Bérleti / üzemeltetési jog értéke


A bérleti vagy üzemeltetési jog, a tulajdonjognál alacsonyabb rendű részjog. Az ilyen jogoknak jól elkülöníthető a jövedelemtermelő képessége, így nettó jelenértékük hozamszámítással meghatározhatók. Ezek a bérleti vagy üzemeltetési (immateriális) javak, a vállalatok életében egyre nagyobb szerepet töltenek be. Gyakran a társaságok versenyképességének alapját ezek a speciális eszközök biztosítják és a cégek legértékesebb eszközei közé tartoznak. Vagyonértékelésnél ezek a speciális vagyontárgyak jelentősen növelhetik a vállalatok értékét.

 

A bérleti vagy üzemeltetési időszak vizsgálatával, továbbá a záróév hozamainak tőkésítésével tudunk a legegyszerűbben értket képezni, ez a bérleti jogok értékelésének egyik hagyományos módszere. Ennél a módszernél gyakran nem a tulajdonjog teljessége az értékbecslés célja, hanem egy részjog, tehát a bérleti vagy üzemeltetési jog értékének a meghatározása a cél.

 

Az ilyen jogoknak jól elkülöníthető a jövedelemtermelő képessége, így értékük DCF vagy tőkésített hozamszámítással meghatározhatók. Ha az ingatlan valós bérleti, vagy üzemeltetési eredményét meg akarjuk határozni, akkor a bevételek és a kiadások teljes összegéből le kell vonni a bérlő, vagy üzemeltető által fizetett egyéb működést szolgáló kiadásokat.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest1@gmail.com email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés