Üzletrész értékszámítás

 

Ha bármilyen típusú részvénytranzakcióval, vagy tulajdonrész elszámolással kapcsolatban nehézsége adódik, akkor keressen minket és a nemzetközi sztenderdek alapján segítünk eligazodni. A tulajdonrész értékének megállapítása alapvetően a cég jelenértékéből indul ki és annak diszkontálásával képezhető a végső értéke. A tulajdonrész értékének végeredményét sok tényező befolyásolhatja és annak eredménye nem feltétlenül aránylik a cég jenértékéhez.

 

A tulajdonrész értékét jelentősen befolyásolhatja, hogy a magánvállalaton belül a résztulajdonosnak milyen szintű érdekeltsége van. Fontos, hogy mekkora tulajdonrészt birtokol és milyen befolyással bír pénzügyi és személyi döntésekre. Az is fontos tényező, hogy milyen szintű döntéssel rendelkezik az alapító okirat, vagy egyéb belső szabályzatok szerint. A végső értéket az is befolyásolhatja, ha a tulajdonrész értékesítője a cég irányításában és menedzsmentjében részt vett, továbbá kapcsolati rendszere piacmeghatározó befolyással bír. Ezen kívül rengeteg egyéb körülmény is alakíthatja a tulajdonrész értékét.

 

A tulajdonrész értékképzésére nincsenek lefektetve egzakt szabályok, bizonyos helyzetekben akár a kisebbségi érdekeltségnek is lehet jelentős stratégiai értéke, ebben az esetben a kisebbségi érdekeltség lényegesen nagyobb értékkel bírhat az arányosított cégértékhez képest. Azt le kell szögezni, ha egy kisebbségi tulajdonrész nem rendelkezik extra értékbefolyásoló körülménnyel és minimális a piaci kereslete, akkor az jelentősen aláértékelődhet a cégérték arányosításához képest.

 

A részvények értékének három fő értékelési technikája van, melyek tükrözhetik a magáncégek részvényértékét, ez az osztalékalap, a keresletalap és az eszközalap számítás. Az értékbefolyás mértéke számos jogi és gazdasági tényezőtől függ, ez társaságokként jelentősen eltérhet. A részvények piacképessége is fontos szerepet játszik az értékelésben. A részvényekhez akár kapcsolódhatnak osztalékjogok, vagy tőkejogok, továbbá az is fontos értékvezérlő, ha a vállalat dokumentációkban a részvények értékesítésére korlátozási szabályok lettek kialakítva.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés