Projektérték számítás

 

A mai modern és gyorsan változó gazdaságban kulcsfontosságú szerepet játszanak a projektfejlesztések. A projektvásárlás során elsődleges szemszög, hogy csak olyan reáleszközöket vegyünk figyelembe, amelyek pótlási költségek összehasonlításával is jól megfoghatók és ez által reálisan értékelhetők.

 

A projektek értékét kettő számítási módszerrel szoktuk megközelíteni, ebből a legfontosabb a költségalapú nettópótlási számítás. A nettópótlási értékszámításnál az újraelőállítási költségek eredményét fizikai, erkölcsi, gazdasági és presztízs szorzóval módosítva képezzük. A módszer lényege, hogy a beruházás, vagy projekt legalacsonyabb (százalékosan módosított) költségét vesszük alapul.

 

Az eszközök és projektek értékét a jövőben elvárt hasznok is meghatározzák, ezért a második számítási módszerünk a hozamalapú értékbecslés. A projektek vagy a beruházások értékelési módszerei közül a nettó jelenérték segítségével is képezhetünk hozamértéket. A vállatok ennél a hozam számítási módszernél arra keresik a választ, hogy hány éven keresztül kell a projektnek működtetni ahhoz, hogy nettó jelenérték szempontjából megérje megvásárolni, vagy megvalósítani a projektet, azaz megmutatja, hogy a beruházás pénzáramainak (éves eredmények) jelenérték összege, mikor éri el a bekerülési értékét.

 

A projektfinanszírozásoknál a nettó jelenérték számítás és a belső megtérülési ráta a két legelterjedtebb módszer a gyakorlatban. Az Európai Unióban is jellemző ezeknek a módszereknek használata, főleg a pénzügyi elemzések esetében fontos értékmutatók.  

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés