Vitorlás értékbecslés

 

Az értékelési szakvéleményeink kielégítik a többszörösen módosított Európai Értékbecslési Szabványok (EVS) és a nemzetközi IVSC módszertan irányelveit. Értékbecsléseinkben (ha a hajótípus lehetővé teszi) három számítási módszert alkalmazunk. Ezen módszerek a piaci forgalmi értékbecslés, a hozamalapú értékelés és az újra előállítási költségelvű értékbecslés. Értékeléseinknél figyelembe vesszük az adott hajó műszaki felszereltségét, fizikai állapotát és a vitorlás származását. Figyelemmel követjük a piaci trendváltozásokat és a technológiai változásokat.

 

A nemzetközi piacelemzések kimutatják, hogy a világon értékesített hajók és úszóművek 90%-a használt, a  létrejött tranzakcióknak csak 10%-a új építésű eszköz. Így a hajó és úszóműpiac leginkább meghatározói a használt eszközök kínálati és tranzakciós árai. Természetesen minél újabb egy hajó annál jobban közelít az eredeti bekerülési értékéhez.

 

A piaci összehasonlító megközelítés lényege az, hogy a közelmúltban eladott, illetve értékesítésre felkínált ugyanolyan gyártmányú vitorlást összehasonlítjuk az értékbecslés tárgyát képező hajóval. Az összehasonlító adatokként felhasznált eszköz információinak forrását és idejét az értékelő táblázatok tartalmazzák. Az összehasonlítás körébe bevont és a vizsgált vitorlások közötti különbözőségek ismeretében kiigazítjuk pl. a fizikai és gazdasági jellemzői, használati módja, az értékesítés vagy ajánlat feltételei, továbbá az értéknek a piaccal összefüggő független összetevői alapján.

 

A hozamalapú érték megközelítés módszerének lényege az, hogy a vagyontárgy úgy is értékelhető, mint a bérleti piacon felkínálható vitorlás, vagy jövedelemtermelő képességgel bíró charter hajó. Értékeléseinknél kettő hozamszámítási modellt tudunk alkalmazni a hajó típusától függően, az egyik a DCF (discounted cash flow), a másik CAPM (tőkésítési) hozamszámítás.

 

A nettópótlási költségalapú megközelítés során az eszköz értékét úgy határozzuk meg, hogy az újjáépítésének vagy pótlásának mindenkori költségét, amiből előzőleg levontuk a bármely okból bekövetkezett értékcsökkenések összegét. Ez a megközelítés rendkívül hasznos a speciális funkciójú hajóknál. Az értékváltozás mértékét a következő összetevők határozzák meg: a fizikai romlás, a funkcionális / erkölcsi elavulás és a külső okokra visszavezethető gazdasági változás, melyeket az értékelés során százalékos formában veszünk figyelembe.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés