Yacht és kishajó értékbecslés

 

Értékbecsléseinkben (ha a hajótípus lehetővé teszi) három módszert alkalmazunk. Ezen módszerek a piaci forgalmi értékbecslés, a hozamalapú értékelés és az újra előállítási költségelvű értékbecslés. Társaságunk hitelfedezet céljából, az új típusú technológiával fejlesztett hajókról is készített már értékbecsléseket. Banki hitelezésnél, vagy lízingnél külön figyelmet fordítunk a finanszírozó szakmai elvárásaira. Szükség szerint, az értékbecslési szakvélemény tartalmaz hitelbiztosítéki, vagy likvidérték számításokat is. 

 

 

Az értékelési szakvéleményeink kielégítik a többszörösen módosított Európai Értékbecslési Szabványok (EVS) és a nemzetközi IVSC módszertan irányelveit. Értékeléseinknél figyelembe vesszük az adott hajó műszaki felszereltségét, fizikai állapotát és a yacht származását. Figyelemmel követjük a piaci trendváltozásokat és a technológiai változásokat egyaránt.

 

 

A nemzetközi piacelemzések kimutatják, hogy a világon értékesített hajók és úszóművek 90%-a használt, a  létrejött tranzakcióknak csak 10%-a új építésű eszköz. Így a hajó és úszóműpiac leginkább meghatározói a használt eszközök kínálati és tranzakciós árai. Természetesen minél újabb egy hajó annál jobban közelít az eredeti bekerülési értékéhez.

 A piaci összehasonlító megközelítés lényege az, hogy a közelmúltban eladott, illetve értékesítésre felkínált ugyanolyan gyártmányú yachtot összehasonlítjuk a jelen értékbecslés tárgyát képező hajóval. Az összehasonlító adatokként felhasznált eszköz információinak forrását és idejét az értékelő táblázatok tartalmazzák. Az összehasonlítás körébe bevont és a vizsgált vagyontárgy közötti különbözőségek ismeretében kiigazítjuk pl. a fizikai és gazdasági jellemzői, használati módja, az értékesítés vagy ajánlat feltételei, továbbá az értéknek a piaccal összefüggő független összetevői alapján.

 

A hozamalapú érték megközelítés módszerének lényege az, hogy a vagyontárgy úgy is értékelhető, mint a bérleti piacon felkínálható yacht, vagy jövedelemtermelő képességgel bíró charter hajó. Értékeléseinknél kettő hozamszámítási modellt tudunk alkalmazni a hajó típusától függően, az egyik a DCF (discounted cash flow), a másik CAPM (tőkésítési) hozamszámítás.

 

A nettópótlási költségalapú megközelítés során az eszköz értékét úgy határozzuk meg, hogy az újjáépítésének vagy pótlásának mindenkori költségét, amiből előzőleg levontuk a bármely okból bekövetkezett értékcsökkenések összegét. Ez a megközelítés rendkívül hasznos a speciális funkciójú hajóknál. Az értékváltozás mértékét a következő összetevők határozzák meg: a fizikai romlás, a funkcionális / erkölcsi elavulás és a külső okokra visszavezethető gazdasági változás, melyeket az értékelés során százalékos formában veszünk figyelembe.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés