Kikötő és kikötőjog értékbecslés

 

Ez az összetett szabályzású terület speciális ismereteket igényel, mivel a mederjogot biztosító raszter és mederjog szerződéseket a Vízügyi hatóság, míg a közterületi, vagy magán partfalhasználatot különböző tulajdonosi háttérrel rendelkező jogi, vagy magánszemélyek bérleti szerződései biztosítják.

 

A hajózási tevékenységek különböző formáit ellátó, illetőleg azok kiszolgálását biztosító épületek, műtárgyak, partfalak és egyéb logisztikai területek értékelését tudjuk elvégezni piaci, vagy nettópótlási értékbecslés segítségével. A költségalapú érték megközelítésnél az újraelőállítási költségből vonja le az idő múlását és egyéb presztízs, gazdasági, erkölcsi megítélés miatti avulásokat, majd ehhez hozzáadjuk a földterület piaci értékét.

 

A kikötőkhöz kapcsolódó vagyoni értékű jogok, a folyók és természetes tavak, vagy azok víztükrének meghatározott részei. A vízfelület használati joga nem válhat a gazdasági társaság tényleges ingatlanvagyonává. A vízfelület használati jogával a bérlő, vagy az üzemeltető jövedelemtermelő tevékenységet képes végezni, így a pénzügyi eredményekből DCF hozamszámítás segítségével a bérleti vagy üzemeltetési jog értékét tudjuk meghatározni.

 

Vagyoni értékű jognak tekinthetők a pénzben kifejezhető értékkel bíró jog, így a kikötőjog is. Itt az értékképzés jövőorientált, ezért az a helyes értékbecslési módszer az, ha a jövőbeli nyereségtermelő potenciált vesszük figyelembe. A diszkontált cash flow elemzés olyan technika, amely a beruházási célú fejlesztés értékelésére (pl.: kikötő létesítés) felértékelésére, illetve számos egyéb üzleti alkalmazásra is használatos.

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés