Egyszerűsített cégértékelés

 

Az értékelésünk hozam (DCF vagy CAPM), szükség szerint eszköz alapú számításokat is tartalmaz, melyek meglehetős biztonsággal tudják megállapítani a cégek valós értékét. A Mátrix számítási módszernél, az értékelésünk DCF hozam (eredmény) és eszköz (ingatlan és eszközvagyon vagyon, továbbá immateriális vagyonelemek) aktualizált értékszámítását is tartalmazza. Célunk, hogy minél reálisabb legyen a megállapított végső cégérték.

 

A diszkontált cash-flow (DCF) számítási módszernél a tőkebefektetők által elvárt megtérülés mértékét, a jövőben termelődő, szabadon felhasználható pénzvagyon tükrében vizsgáljuk. Legnagyobb előnye, hogy a korábbi módszerektől eltérően a pénz idő értékét is figyelembe veszi, ugyanis múltbéli adatokra épül és meghatározott növekedési ütemmel számol.

 

Ennél az egyszerűsített cégérték számításnál, a társaság piaci környezetét is vizsgáljuk, viszont az átadott anyagban nem jelenítjük meg a diszkont tényező és az exit kamatláb következtetéseit. Nem fejtjük ki az eszközök piaci százalékos értékmódosító tényezők konklúzióit, tehát egy rövid összefoglaló mellett csak számításokat végzünk. Ezért a kisebb méretű és minimális eszközvagyonnal rendelkező cégeknek akár 100 ezer forinttól is el tudjuk végezni ezt az egyszerűsített értékszámítást.  

 

Társaságunk pénzintézetek és bankok részére, továbbá más hivatalos felhasználásra (pl. tranzakciók elszámolásához, vagy számvitelhez / goodwill / meghatározásához) teljes elemzéssel kifejtett cégérték meghatározásról is készít szakvéleményt. A teljes elemzést tartalmazó cégérték számításnál figyelembe vesszük a végső felhasználó szakmai elvárásait és irányvonalait (pl. a súlyozásra, átlagolásra, fedezetre irányuló szabályozásokat). Az egyszerűsített cégérték számítás az előzőkben megemlített hivatalos felhasználásra nem javasolt, mivel a végső szakmai felhasználó nem látja az értékképzés alapadatainak azonosíthatóságát és a megállapított érték piaci hátterét - elemzését. 

Szeretne többet tudni?

Ha az adott cég, vagy vagyontárggyal kapcsolatban kérdés merülne fel, díjmentesen várjuk hívását a +36 30 928 20 28-as telefonszámon, vagy keressen minket a blinvest@blinvest.hu email címen...

BL Invest Kft.

20 +

év tapasztalat
BL Invest Kft.

800 +

vállalati vagyonértékelés
BL Invest Kft.

5000 +

banki értékbecslés